A Gróf

Egy karakter, sok inkarnáció

Van egy érdekes szokásom, ami sok-sok évre nyúlik vissza.

Még középiskolás voltam, mikor Alister barátom megmutatta új, teljesen saját fejlesztésű sci-fi játékának első tesztverzióját. A játék egyébként jó, de most nem erről akarok mesélni.

Van egy karakterem, akit már több rendszerben megalkottam. Mindig változtattam rajta valamennyit, hogy illeszkedjen a világ hangulatába és a játék szabályaihoz, de az alap többé-kevésbé megmaradt.

Szóval, megkaptuk a feladatot, hogy csináljunk valami karaktert, amivel tesztelni lehet. Én egy űrzsiványt hoztam létre, aki rettegett fegyverorgató (ekkor még okkult hatalma is volt), sok rendszerben körözik, stb. Ekkor még komor, örömtelen ember volt, széles kalapban és porfogó kabátban, oldalán pisztolyok. Persze mindene fekete volt, tehát amolyan atombadass űrcovboy volt. A névválasztás nem csak nekem nehéz, a karaktert egy Rejtő Jenő könyv szereplője után "A Grófnak" neveztem el. Nem volt mögötte nagy háttér, csak tetszett ez a sokat mondó beszélő név. 

grof_1.png

Vincent Volaju a Cowboy Bebop filmből tutira hatott rám, mikor A Grófot megalkottam.

Évek teltek el. A barátom rendszere szépen átalakult, és mikor egy (immáron sokadik) játékot játszottuk, ismét A Grófot alkottam meg, a már letisztult és elkészült szabályokkal.

Ez a Gróf már nem volt félelmetes és komor. A rossz híre megvolt, de inkább űrcsibész volt, mint sötét bajnok. Új jellemvonást kapott, méghozzá azt, hogy nehezen tudott ellenállni a nőknek, továbbá sosem szegi meg adott szavát. Emiatt hívták Grófnak. 

Látjátok? Ez a mostani, jópofa, szívesen és könnyedén nevető, kicsit felelőtlen figura sokkal kidolgozottabb volt. Lett háttere, lett oka a nevének, és ami a legfontosabb: nem fogott fegyvert mindenkire, aki nem köszön elég udvariasan. Ezek lettek az új jellemzők, amik innentől vissza-vissza térnek a karakterben: könnyed stílus, csajozás, adott szó megtartása és átlagfeletti harci képességek.

A Gróf becsületes halált halt. Egy apró kis városka védelmét vállalta el, amit gaz űrkalózok veszélyeztettek. A védelem megtervezésekor megérkezett a bolygóra Django, a rettegett fejvadász, akinek húgát elcsábította és lefektette a Gróf, majd miután odébállt, a lány belehalt a bánatba. Mivel az ellenség száma igen nagy volt, Django pedig rettegett gyilkos, a Gróf üzletet ajánlott: segít nekik a kalózok ellen, cserébe szavát adja, hogy utána nem menekül, hanem férfi módra párbajt vív vele.

Django elfogadta az alkut, derekasan segített a kalózok elleni harcban, majd a lenyugvó nap fényében összecsapott a Gróffal. Hősünk egyetlen pisztolylövéssel fejbe lőtte a fejvadászt, az azonban a direkt neki tartogatott géppuskával sorozta meg őt, így a galaxis két fenegyereke egyszerre hullott holtan a porba.

grof_2.jpg

A szomorú véget ért Gróf sokkal inkább hasonlított a Westworldből Hector Escatonra, mint Vincentre.

Kicsit később volt nekünk egy M.A.G.U.S. kampányunk. Abaszisz fővárosában, Ifinben játszódott. Mindnyájunknak több karaktere volt, akik nem léptek szintet, és Ifin többé-kevésbé fontos személyei voltak. És itt jelent meg a Gróf harmadik inkarnációja.

A Gróf, eredeti neve Robert Barbarosa, Barbarosa grófjának elsőszülöttje, toroni nemesi család sarja. Mivel az ifjú rendkívül tehetséges vívó volt, atyja a jónevű Ezüskard bajnok iskolába íratta, ahol a toroni bajvívókat képezték. Azonban Robert tehetségénél már csak felelőtlensége volt nagyobb. Szégyentelenül falta a nőket, a dühöngő nemesek, tanárok, tehetős kereskedők és papok, tehát a lányok rokonai miatt a család sokat szégyenkezett, azonban egy famort (toroni nemes) nem lehetett csak úgy elintézni. A nemesi párbajokat, miket a lányok becsületéért vívtak, rendre megnyerte, miközben gúnyt űzött mindenből.

Mikor atyja a szokásosnál határozottabban dorgálta meg, a fiú visszaütött, és ezzel rögvest ki is tagadtatta magát. Bár atyja nem tervezett ártani neki a továbbiakban, a kitagadás famori rangjától való megfosztottságot is jelentett, és éppen elég ellenséget szerzett magának, ezért nem maradhatott Toronban. Kalandozó lett, Toront elhagyva végigverekedte magát Yneven, egészen Shadonig. A távoli országban megismerkedett a bajvívó kultúrával, és hamarosan mestervívóvá vált. Felvette Domvik hitét is, legalábbis amit felfogott belőle. De azt elég liberálisan értelmezte.

Kb.15 év telt el, mikor ismét északra jött. Hazamenni nem mert, de vágyott a hazai levegőre, így Abasziszba ment, azon belül is Ifinbe. Megdöbbentő jelenséggé vált: shadoni stílusban öltözködött, díszes köpenyt, kesztyűt, kalapot viselt, oldalán rapír lógott. Shadon és Domvik iránti rajongása, forró vére, fegyelmezetlensége és vívó tudománya üde színfolttá tették az ifini alvilág és magas vezetés között is. Megismerkedett egy leánnyal, aki ügyes tolvaj volt. Majdnem megfektette, de véletlen kiderült, hogy a lánya. Végzett Senion Marsessel, Dequator Marses, a Feketerend vezérének öccsével. Segítette Istenölő Isszirt Fekete hadúrrá válni. Férjhez adta a lányát egy fattyúhoz, kiből bábkirályt faragtak, így leányas királynő lett. Mágikus módon átutazott Lemúria létsíkjára, ahol 4 évet töltött, majd visszatért. Otthon közben több, mint 10 év telt el.

És egyelőre eddig jutott.  :) A kampány félbemaradt, a Gróf történetével együtt.

a_grof_3.jpg

Ifinben megdöbbentő jelenség volt shadoni stílusával.

A feleségemmel folytattunk egy kétszemélyes Kések az Éjben játékot. A kultista, nekromanta suttogó karaktere többször is összetűzésbe akadt egy Costa nevű fejvadásszal. Costa alapvetően többször is megölhette volna, mivel jól képzett volt és jól felszerelt, azonban volt egy gyengéje: a nők.

Az egozitkus szépségű nő megbabonázta, és semmiképpen sem akart benne kárt tenni. Ez lett a veszte, hosszú kampányunk során többször feltűnt, sokszor győzött, pl. elfogta hősünket, de végül eljött a nap, mikor Dava Vey villáma izzekre szette. 

Szegény Costa is Gróf inkarnáció, bár őt nem így hívták. Ugyanez a hanyag elegancia, magával ragadó, elbűvölő személyiség, megtartott becsületszó, és félelmetes harci tudás. 

costa-grof.jpeg

Costa mindig feltűnt, ha kérték, ha nem. 

Majd ha megjön a D&D 5. kiadása magyarul, biztosan ismét megjelenik majd a Gróf valamilyen formában (várhatóan harcmester lesz), hogy felgma, de lehengerlő stílusával újra megkapjon minden nőt akit csak meglát - és szükség esetén leszúrja azt, akit ez zavar.

Ajánlom nektek is, hogy bátran örökítsetek meg jól sikerült karaktereket más és más rendszerekbe, világokba. :)

Címkék: a Gróf