Cyberpunk életérzés

Na, akkor pakoljuk a kibert a punkba!

Ebben a bejegyzésben nem egy konkrét cyberpunk játékot vagy világot kivánok bemutatni (ez utóbbi csak félig igaz, lásd lentebb), hanem kicsit belekóstolok, mit is jelent maga a kiber-punk. 

Ugyanis a Cyberpunk nem csak egy szerepjáték címe, de egy műfaj meghatározása is. Több ilyen jellegű szerepjáték is van, pl. a Cyberpunk 2020 (ami a műfaj alapjait rakta le) és a Shadowrun (amelyben fantasy fajokat és mágiát is ötvöztek a hightech technológiával). De vannak filmek, pc és konzolos játékok, de még gyűjtögetős kártyajáték is a stíluson belül.

De mi is a cyberpunk azon túl, hogy valami nagyon népszerű?

A Cyberpunkban nem ritka az extrém külső.

Az alaphelyzet sosem változik. A nem túl távoli jövőben (ez a 90-es években még 2020 volt, de lehet 2045, 2077, stb. is) a világunk igencsak megváltozott. Bár vannak kormányok és politikusok, a valódi hatalom multinacionális megatársaságok kezében van. Ezek a mamutcégek több milliárdos üzleteket bonyolítanak le, könyörtelenül eltipornak mindenkit, aki az útjukba kerül. A karakterek általában cégek megbízásából végzik illegális tevékenységüket, nem ritkán más cégek ellen. Ugyanis a jövőben már nem biztonságos bűnt elkövetni, hála a rendőrség által is használt szuperfejlett technológiának. Nem ritka, hogy az elfogást nem éli túl a gyanusitott.

A hightech technológia általánosan jelen van. Az internet már nem internet, hanem egy egész világot átfedő, minden terminált (mert sima személyi számítógépek már alig-alig vannak) átfogó Hálózat (Mátrix, Kibertér, stb.) Itt nem weblapok vannak, hanem egy változatos virtuális valóság. Nem képet keresel Bora-Boráról, hanem a Hálózat közvetlenül a fejedbe sugározza Bora-Borát, mint ha ott lennél. Ehhez csak a fejedből kiálló adatjack csatlakozót kell a terminál nyílásába helyezned, és már szörfölhetsz is. 


Egy kiberzsoké felszerelése néha extrém. 

De persze nem csak mókára jó a Hálózat. Jó mindenre, amire a mai internet is. Tanulhatsz rajta, híreket olvashatsz, zenét hallgathatsz ééééés ezen tárolják a cégek is  az adataikat. Persze azokhoz csak engedéllyel, vagy illegálisan férhetsz hozzá. 

Sok kiberzsoké, kiberpunk, cyberpunk, dekás, stb. szerez pénzt adatlopásból. Nem is kevés pénzt, ugyanis a jövő tűzfalai és vírusvédelme jóval fejlettebb, mint napjainké. Lehet, csak kihajít a céges Hálózatból, de akár foglyul is ejtheti a tudatod (miközben beméri, merre van a tested, hogy küldhesse a halálosztagot), de akár meg is sütheti az agyad. Az adatlopás nem biztonságos, de jól fizet. (Amúgy ez elég menő, itt szó szerint megfogod az adatot és elveszed.)

Mint rájöhettél, a cégek a törvények felett állnak, és saját magánhadsereget tartanak fent. Erre persze nem feltétlen van joguk, de a pénz beszél...


A Hálózat sokszínű és gyakran változik.

És mi van még internetes kalózkodáson kívül?
A tested is fejlesztheted. Implantátumokat, beültetéseket, kibervereket, biovereket pakolhatsz a testedbe. Lehet a karod olyan erős, hogy elhajíts egy autót, a szemed cseréjével hőlátást kaphatsz, célzóprogram segíti a pontos lövést, így egy célkereszten át látod a célpontot, mikor ráemeled a fegyvered. Golyóálló bőr, hatalmas ugrást biztosító lábak, méregszűrő berendezés, szintetikus haj, csodás hang modulátor, karba építhető lángszóró vagy karpengék, amik előugranak... van itt minden, baby! Miért tanulnál nyelveket? Csak vegyél egy nyelv chippet! 

Oh, a fegyverek terén is elszaladhat a fantáziád. Lézerfegyverek ugyan nem nagyon vannak, de rengeteg féle lövedék (a hagyományostól a páncéltörőn keresztül a kerámiáig), pisztolyok, gépfegyverek, rakétavetők... a közelharci fegyverek pedig még mókásabbak. Vibrokardok és vibrokorbácsok, amik kettészelnek akár egy személyautót is. 

Neonfények, kábitószer, üvöltő techno vagy éppen rock. Spéci járgányok, éjszakai diszkók és kocsmák. A rendőrség korrupt, de jól felszerelt. Ha nagy a baj és lőnek, hívd a Trauma Team-et (vagy annak helyi megfelelőjét), legalábbis ha milliomos vagy, vagy kötöttél náluk előre szolgáltatást. Drágák, de akár a lövöldözés közepére is behajtanak érted, és helyben látnak el. 


Az implantok elég feltünőek lehetnek. 

Fent említettem, hogy csak félig igaz, hogy nem akarok konkrét világot bemutatni. Mert most tőszavakba bemutatom, milyen az én Cyberpunk városom.

Nightfall City, avagy Alkony város. Észak-Amerikában található fiktív gigapolisz, lakossága 15 millió körül van. Több nagy cég is megtalálható itt, a teljesség igénye nélkül a német csúcs fegyvergyártó vállalata, a Hauer, akinek a fegyvermesterei közül egy is elég egy kisebb hadsereg ellen, a Kawaguchi, mely szintén haditechnológiával foglalkozik, az ő elit csapatai a Vörös szamurájok,  a cyber technológia éllovasának számító TechNoir, akinek a szerverei FELTÖRHETETLENEK, illetve az implantokat gyártó és forgalmazó francia Le Système.

Nighfall rendőrsége két dologról híres: a korrupcióról és a burtalitásról. Mindkettővel találkozhatsz, ha túl sokat időzől éjszakába nyúlóan az utcákon.

A közbiztonság változó. Egyes negyedekben remek, másokban borzalmas. A rosszabb negyedeket bandák és nomádok uralják. Ezek gyorsan változnak, a területfoglalás itt kihalásos alapon működik, akárcsak a területeken áthaladás joga, melyet a nomád motoros bandák tartanak ellenőrzésük alatt. Jelenleg a legnagyobb bandák a Zsigerelők, a Vérnyelők, a Csíráztatók és a Fémkarúak.

A Cyberpunk alapja a MENŐSÉG. Geralt of Night City.

A bandák kicsinyes leszámolásait elnézően tűrő szervezet bűnözés sokkal nagyobb és keményebb dió. Nightfallban jelentős befolyással bír a japán Jakuza, a kínai tongok és az orosz maffia is.

Megdöbbentően sok szekta található a városban. A leghatalmasabb a Természetes Test Testvérisége, akik ellenségnek tekintenek mindenkit, aki implantot használ. 

És mit alakíthatsz itt játékosként? Árnyvadászt. Olyat, aki a mocsokban turkál a gazdagabbak helyett. Olyat, aki öl, lop. Személyt, vagyont vagy adatot. A cégek kinyújtott karja, aki elvégzi a piszkos munkát. Aki ha elkapják, nem is létezett, a cég sosem tudott róla. Feláldozható, de jól megfizetett ügynököt. 

A játékot a Kések az éjben rendszerébe készítettem, mely a kedvenc narratív játékom. Igen, narratív játékot vettem alapul :) Ami nagy különbség a klasszikus cyberpunk játékok között, hogy itt az implantok cserélhetőek, lévén a Kések az Éjben-ben csak azt a felszerelést használod, amire éppen szükséged van :)

Amennyiben szabotőrt vagy technikust alakítanál, játsz Buherálót. Lehetsz aljas terrorista, őrült feltaláló, vagy éppen szerelő (egy cyberpunk világban ez nem lebecsülendő foglalkozás). Nagyon megbecsülik a jó szakembert, ráadásul akár meg is hackelheted a rohadék implantjait!

Ha egy félelmetes és brutális harcost alakítanál, a Kaszaboló a te karaktered. A Kaszabolók kegyetlen alakok, a közelharcot preferálják, kardokkal, baltákkal, láncokkal vagy vibropengékkel végeznek ellenfelükkel, esetleg brutális kar implantjaikkal. 

Cyberpunk 2077 : new screenshots brutal and bloody - Nerd4.life

A Kaszabolók nem kegyelmeznek. 

Kiberzsoké nélkül nincs Cyberpunk. A modern korok hackerei és rendszergazdái, akik uralják a gépeket és a Hálózatot. Sajnos a jómódnak ára van - a Kiberzsokék korán halnak, mert a cégek védelme sokszor nagyon jó.

A körmöntfon stratégákat Póknak nevezik. Ők tervezik meg az akciókat, ők a mesterelmék a tervek mögött, Láthatatlan hálót szőnek, amelyben az információ a fonál és cégvezetők a legyek. A Pókok mindent tudnak, mert kiterjedt kapcsolati hálóval bírnak. 

Egy ilyen világban természetes, hogy vannak manipulátorok és kémek is. Őket úgy nevezik: Sumák. Bárhova bejutnak, bárhonnan kidumálják magukat, ezernyi arcuk van (és nem csak az arc implantok miatt. Simulékonyak, mint a bársonyba csomagolt penge. 

Klasszikus besurranók és betörők nélkül nem létezik az alvilág. Ha te vagy az egyik, akkor te Surranó vagy. Akár a 20. emeletre is betörnek, ők a széfek rémei. A zárak ma már sokkal fejletebbek, de szerencslére a zártörők is.

A bérgyilkosokat, fejvadászokat és magánnyomozókat Vérebnek nevezik, de ez a három már majdnem ugyanaz, nem igaz?. Ők azok, akik messziről végeznek veled a legmodernebb lőfegyverekkel és implantokkal. 

 
Neonfény. csillogás, hazugság. Üdv a Cyberpunk világában, üdv Nightfall cityben.

 A karkatered volt valaki, mielőtt a bandához csapódott. De ki volt ő?

Lehetett bandatag, aki az utca réme volt. Vajon miért hagyta ott a társait? Kiírtották őket? Vadásznak rá? Békésen váltak el? 

Céges alkalmazott, aki jól keresett és elegáns öltönyben jár. Vagy még mindig az? Lehet kirúgták már? Vagy tönkrement a cég?

Futár, aki adatot, felszerelést, pénzt, embert, vagy akármit szállít, persze diszkréten. Még mindig futár? Vagy elhagyott valami fontosat és ezért elbukta a kapcsolatait? Lehet vérdíj is van a fején? Vagy ép körözés?

De az sem kizárt, hogy nomád voltál. A nomádok kocsikból és motorokból álló vándorbandák, akik családként élnek. Kalandvágyból hagytad ott a falkát? Elűztek? Kiírtották őket? Feladatot végzel el nekik?

A háttered lehetett szektás. Még mindig vallod a tanaikat? Csalódtál bennük? Letartóztatták őket? Leszámoltak velük? Titokban terjeszkedtek és a része vagy még? Elárultad őket és fel akarnak áldozni?

Lehettél akár a szervezett bűnözés tagja is. Melyiké? Még oda tartozol? Vagy életed menekülésből áll? Külsős tag vagy? Az oyabun gyermeke? Vagy csak egy senki? 

És végül lehettél zsaru. Vagy még most is az vagy. Korrupt zsernyákként keresed a lehetőséget a gazdagodásra? Vagy becsületes voltál, de rajta vesztél? Esetleg az alvilág gyűlöl, mert ellenük harcolsz? 

Rengeteg a lehetőség. Gyere, vágj bele! Tőrjetek be a céghez, és szerezzétek meg a titkos fájlokat! Raboljátok el a szenátor fiát! Végezzetek a Mocsáriak bandavezérével! Vigyétek el ezt a kis dobozt A-ból B-be. Védjétek meg Jennyt, bárki is ő!

Legyetek vagányak! Legyetek menők! Legyetek cyberpunkok!

inquisitor_xicarph.jpgSosem lehetsz túlságosan extrém. (A kép eredetilehg Warhammer40K, de hangulatilag idepasszol!)