Szerepjátékos bakancslistám

Ami késik, nem múlik

Kildar tartott egy kérdésekre válaszolós élőzést a Youtubeon (ezúton is gratula az 1500 feliratkozóhoz!), én én is tettem fel neki néhány kérdést, többek között azt, hogy milyen játékok vannak esetleg a bakancslistáján? 

A bakancslista morbid fogalom, a lényege, hogy mit akarsz elérni, mielőtt feldobod a bakancsot, tehát meghalsz. 

Kildar szerencsés, mert ha egy játékot ki akar próbálni, akkor azt ki is próbálja, elég gyorsan. Ellenben nekem sok olyan szerepjátékos tervem van, amit még nem tudtam megvalósítani, idő, körülmény vagy megfelelő csapat hiánya miatt.

Ehhez hozzátartozik, hogy megrögzött boomer vagyok, tehát nálam csak az offline, élő játék "játszik", az online-t próbáltam és gyűlöltem. ez önmagában akadály sajnos, de aki válogatós az így jár.

A másik korlátom a nyelv, így az olyan igényeimet, mint a 7th Sea 2. kiadását vagy Legend of the Five Rings játékokat nem hozom most ide, majd ha a Delta Vision bejelenti, de főleg, ha/mikor meg is jelenik. Ez a bejegyzés csak olyan elemeket fog tartalmazni, aminek a magyar nyelvű megjelenésére legalább ígéretet kaptunk.

anna_apa_mm.jpgKislányommal kalandtervezés. 

Pengék Szövetsége kampány mesélése
Ebbe azóta bele vagyok szerelmesedve, mióta elolvastam. Az egész hangulat, miszerint egy élőholt félisten holtakból álló serege elől menekülünk egyik területről a másikra, hogy a legvégén bevegyük magunkat egy jól védhető erődbe, és a nyomasztó túlerő ellenére megállítsuk a hordát, így védve meg saját népeinket, na ez szerintem valami fantasztikus. Van itt akció, dráma, horror, szabadjáték, amely keretében szerelmek, barátságok, rivalizálások, árulások születnek... nekem az is bejön, hogy több karkaterben, több szerepben tündökölhetnek a karakterek. Más kérdés, hogy a játék egyszerre igényli a kötődést a karakterinkhez és annak elfogadását, hogy azoknak minden napja az utolsó lehet. 
Arról ne is beszéljünk, hogy itt konkrétan megvan, mikor és hol ér véget a kampány, tehát ha jó a hangulata a játéküléseknek, jó eséllyel nem szakad félbe csak úgy. 

Ezt a kampányt akkor akarom játszani, ha a feleségem is ráér. Egyrészt ismeri és érti a rendszert, másrészt szerintem jó alakítást nyújtana, át tudná érezni a dolgot. Jelenleg nem is tudnék olyan 3-4 fős csapatot összerakni, akik eléggé el tudnának köteleződni egy ilyen játék mellé. Hetente, kéthetente kellene játszanunk, ofline. 
Ez reálisan 3-4 év múlva történhet meg, de a szerepjátékokban az a jó, hogy nem romlanak meg.

pengek-szovetsege-borito_1.jpgKomor, durva, de hát ilyen a háború, ha élőholtak ellen vívják...

Cyberpunk kampány mesélése
Az, hogy ez Cyberpunk 2020, Cyberpunk Red vagy Feltört bolygó, az tök mindegy (bár a 2020-asnak örülnék a legkevésbé). A cyberpunk menő setting, amióta kijött a 2077-ben játszódó játék, még jobban rápörögtem, bár azelőtt is bírtam.
A cégek diktatórikus uralma, a mi világunk gondjainak szélsőségesen falig tolása, a neonfény, a kibernetikus beültetések, a menő cuccok, az állandó veszély, ezek mind rettenetesen hálás anyagok a mesélőnek. Annyi, de annyi kalandlehetőség van egy ilyen játékban, hogy azt felfogni sem lehet. Itt talán fokozottan igaz, hogy a játékosok karakterei nem nyerhetnek a cégek ellen, és a legnemesebb cél is max. az, hogy nagyon menőn és látványosan patkolnak el. A cyberpunkban nincsenek hősök, és mindig a cégek nyernek.

A legnagyobb akadály itt az, hogy nem nagyon ismerek olyan "cyberpunk-buzi" játékosokat, mint én, de legalább tudom, hogy léteznek, szóval ez csak idő kérdése. A cyberpunk életérzés nagyon eltér a legtöbb szerepjátéktól, mert egyszerre csilivili-szupermenő ÉS nyomorpornó, a legtöbb játékos pedig vagy ezzel, vagy azzal tud/szeret azonosulni.

cyberpunk_egy_kepen.jpgCybeprunk életérzés egy képen.  

Ynev kampány mesélése, normális rendszerben
A MAGUS és én kutya-macska barátságban vagyunk. Ynevvel pláne. Nekem a hivatalos irányvonalban sok minden nem tetszik, jobban kedvelem az ETK (KKUK) világképét.
Viszont azt tényleg szeretem. Semmivel sem érzem rosszabbnak, mint a hivatalos D&D világokat, mint pl. Forgotten Realms, vagy Greyhawk. Pont ezért, én szeretnék egyszer egy életútat (sicc) kampányt mesélni Ynev világán, de egy modernebb, jobban kézre álló rendszerben, mint a 2007-es Új Törvénykönyv (UTK). Nem konverzióban gondolkodom, nem akarok MAGUS-os kasztokat és mozaikmágiát belecsempészni, csak a környezetet (országok, népek, istenek) adná Ynev.
Nekem a jelöltjeim a D&D 5. kiadása, a Kard és Mágia, és a jövőben a Fantasy Age, Savage World, sőt, akár az MKK is (nem röhögni!), ha valóban megvalósítják azokat a módosításokat, amiket többek között én is javasioltam.  
Itt külön fontos, hogy max. annyi változtatást eszközölnék ezekben a rendszerekben, hogy a nem ynevi fajokat (mint pl. a D&D-ből a tiefling) korlátoznám, ellenben nem dolgoznék kis amundot, dzsent, khált.  

Ami ezt a tervet erősen megnehezíti, hogy azok az ismerőseim, akik szeretik a MAGUS-t, azok nem akarnak nem hivatalos rendszerrel Yneven játszani, akik nyitottak lennének új rendszerekre, azok kifejezetten rühellik a MAGUS világát. (Lassan a MAGUS károsultságról is fogok írni bejegyzést.)

ynev_1.jpgMindenkinek saját Yneve van, az enyém elég menő, csak mondom. 

Mesélni egy kalandot Harc és Varázslatban, vagy játszani benne
Régi, elavult, de akkor is az első magyar szerepjáték, tehát ha én magam elkötelezett szerepjátékosnak gondolom, egyszer mindenképpen ki akarom próbálni.

A kipróbálás nehézségeiről nem tudom kell-e nyilatkoznom, de maradjunk annyiban, hogy nehéz egy ennyire régi, és ennyire (jó értelembe vett) amatőr játékhoz lelkes jelentkezőket találni... problémás. 

jatekosok_fuzete.jpgÖreg játék nem vén játék.

Egy tisztességes Heimurinn kampány, mesélőként vagy játékosként
Jaj, azért a Heimurinn kampányért még mindig fáj a szívem, szerint életem legnagyobb szerepjátékos veszteségemként tekinthetek rá... nagy kár, hogy a játékosaim egy része arra nem vette a fáradtságot, hogy elolvassa a rendszer csekély rá vonatkozó részét, és nem vették komolyan, hogy mennyire veszélyes is ez a nordikus környezet. Ritkán készülök annyit kampányra, mint erre, kivételesen tényleg kitettem magamért, és rosszul esett, hogy meg lett gáncsolva. Persze az, hogy nem jön be egy játék, az nem hiba. De ha valamiről tudod, hogy utálod, mert pl. nem szereted a vikinges témát, vagy nehezen viseled a karaktered halálát, akkor ne menj el játszani egy vikinges külsőségű világba, ahol ki van mondva, hogy a halálnál százszor rosszabb, ha nem marad fent a neved...
Elnézést a kirohanásért, nagyon régóta bennem volt ez, lehet erre is külön bejegyzést kéne szánjak. Kellett hozzá kicsit több, mint fél év, hogy képes legyek nyíltan megnyilvánulni erről az esetről.

Na, szóval a Heimurinn óriási lehetőségeket tartogat, ezt fenntartom. Nyilván nem hibátlan, de az én értelmezésemben a jó szerepjáték kategóriába sorolandó

Hogy mikor fogok tudni anélkül elkezdeni vele újra foglalkozni, hogy a csalódottságom ne vessen rá árnyékot, és emellé találok-e hozzá játékost/mesélőt, na az egy remek kérdés. A válaszom talán, hogy idővel, és remélem igen. Megérdemelné.

terkep.JPGHeimurinn világa. Na, ilyen térkép nem létezik a világban, mert soha senki be nem járta. 

Játszani egy Ködváros kalandot, méghozzá nem is akármilyen karakterrel...
... mivel a város polgármester jelöltje lenne a Logosza, és Adolf Hitler a Mítosza.
Ehhez hozzátartozik, hogy amennyire utálok minden szélsőséges politikai eszmét a valóságban, annyira izgalmas lehetőségnek tartom ilyen karakter alakítását a szerepjátékokban.  
A Ködvárosról írtam itt, én magam rengeteg lehetőséget látnék benne, de az első karakteröltetem ez a fenti volt. Nagyon szívesen kipróbálnám egy nem túl hosszú (1-3 játékülés) kalandban, de többet én sem szánnék rá.

Sajnos a játéknak nincs igazán bázisa itthon, a népszerűsítésére tett kevés kísérlet egyike alatt a kommentek pedig szerintem azt is elriasztották tőle, akinek lett volna rá kedve. 

ket_konyv_1.JPGA két könyv, ami valójában egy. 

Persze van egy csomó dolog amit kipróbálnék, de ezek azok, amiket még mindenképpen szeretnék kipipálni életem során. Ha nektek is van ilyen "feltétlen kipróbálandó" tervetek, osszátok meg velem!