A Szarkák Krónikája - Kések az Éjben kampány

Történt egyszer, hogy alkalmam nyílt mesélni egy one shot D&D egy barátom csapatának, mert kíváncsiak voltak rá, milyen lenne játékosként. Ez olyan jól sikerült, hogy ugyanazoknak a karaktereknek meséltem még egy kalandot, egy eredetileg Kazamaták és Kompániákhoz írt, majd Kard és Mágiába átdolgozott horror (klissé) kastély-dungeont, melynek ez már a harmadik rendszer amiben mesélem (és a negyedik alkalom). 

Elég jól működött ez az "én mesélek nekik" dolog, így felvetettem, hogy van-e kedvük esetleg egy kampányba is belevágni. Elég rég nem próbálkoztam ilyesmivel, mert az utolsó néhány kísérlet nem sikerült túl jól, de itt láttam rá esélyt, hogy talán összejön egy 3-4 alkalomnál hosszabb sorozat is. 

Azonban a D&D-ben közel sem éreztem magam eléggé járatosnak, és egy kampány szintjén nem is kényelmes számomra egy angol nyelvű rendszer. A három magyarul is megjelent Forged in the Dark rendszer egyikét szerettem volna mesélni, így választást kínáltam a játékosaimnak, hogy a Kések az Éjben, a Feltört Bolygó vagy pedig a Pengék Szövetsége legyen a kampányjáték. Mindegyikről írtam pro és kontra érveket, és a végén megszületett a döntés: Kések az Éjben! 

Volt bennem némi aggodalom. Ezzel a rendszerrel már tettem egy próbát, és az akkori játékosaim nem igazán érezték a feelingjét, eléggé félresiklott a dolog (arról a kampányról anno írtam). De optimista voltam, mert magát a rendszert és a világot nagyon szeretem, és a játékosaim is nyitottak. A karakterlapok elkészültek, és kitaláltuk az első játékülés időpontját. 

wey_haig.jpgÍme, egy severosi suttogó karakterlapja.

Az első játékülés beszámolója előtt azonban nézzük, kik alkotják a Szarkák nevű tolvajbanda (szakszóval: Árnyak) tagjait!

Dr. Artemissia Voras, a Professzor
A Professzor valóban professzor, ugyanis a doskvoli akadémia egyik szerződtetett előadója. Miután iruviában nem értékelte senki, hogy feltalálta a valószínűség számítást, a tudományok sötét fellegvárába, Doskvolba utazott. Itt egy lelkes jogásszal társulva kitalálták, hogy bűnbandát alapítanak a kaland és a meggazdagodás kedvéért. 
A professzorasszony a csapat Pókja, ő dolgozza ki a terv részleteit, melyben az általa teremtett tudomány nagy segítségére van.

dr_artemissima.png

Gyakran láthatjuk őt egy-egy visszapörgetés keretében a táblánál állva elmagyarázni, hogy valószínűleg milyen helyzetbe kerülhetnek, és azt is, hogy erre hogy készítette fel a csapatot.

Naria Welker, a Köd
Azért köd, mert pontosan ennyi marad a szajréból, amire ráteszi a kezét. Ez a lány tudja, mit jelent a doskvoli utcákon élni, éhezni és fázni. Az, hogy gyerekkora óta életben maradt ebben a környezetben, ékes bizonyítéka, hogy szakértője a besurranásnak és észrevétlen távozásnak, mely pótolhatatlan tagjává teszi a Szarkák bandájának. 

namia_welker_2.JPGA csapat Surranója nem veti meg az élvezeteket, kamaszkora óta látogatja a bordélyházakat, hogy kieressze a gőzt. Nem mintha rászorulna, szimplán kedveli ezt a fajta kicsapongást.

Noe Helvar, a Tócsa
A Tőr-szigeteki lány Piócaként a csapat ezermestere. Szakképzett gyógyító, de emellett nagy rajongója a robbanószereknek és az alkímiai vegyületeknek, melyekből jelentős készletet halmozott fel. Őt hívják akkor is, ha meg kell menteni és akkor is, ha el kell pusztítani valamit. A milliónyi folyadék miatt nevezték el tócsának, illetve amiatt, mert kb. mindenből tócsa lesz, amit ér a sav. 

noe_helvar.jpg
Tócsának jó barátja Stázia, a gyógyszerész, akinek a boltját használják rejtekhelynek és központnak. Mindketten sokat tanultak a másiktól. 

Vanak Vale
Tycheros szülötte ez a férfi, kinek már-már természetfeletti vonzerejének sem nők sem férfiak nem állnak ellent.  Az akadémián tanulta ki a jog tudományát, és sokáig bűnbandáknak adott jogi tanácsot, míg rá nem ébredt, hogy a bandaélet igen jövedelmező. A csapat Sumákjaként akkor jön el az ideje, mikor ki kell beszélni a bandát valami rossz helyzetből, vagy be kell beszélni valami tiltott helyre. 

vanak_vale.jpgTalán démoni vérétől kapta karizmáját? Nem tudhatjuk, de az biztos, hogy hatékony. 

Vey Haig, a Visszhang
Ez a Severosból idekerült Suttogó átkozottul jól érti a szellemek világát, és az emberekét is, amit jól mutat, hogy a sámáni rituáléinak külsőségei sokszor csak látványos showelemek, amik elterelik a figyelmet a lényegről. Mikor Doskvolba került, előszőr Lord Scurlock, a rossz hírű nemes karolta fel (talán vámpír? Jó eséllyel az), és általa az egész bandát, mely jól jött az indulásnál.

vey_haig.png
Az ő hangolása egészen másképpen működik, mint az akorosi suttogóké. Sokkal vadabb, de nem kevésbé hatékony, sőt!

Ők a Szarkák. Az ő kalandjaikat követhetjük majd végig ezen a blogon. Együtt izgulhatunk azért, hogy vajon le tudják-e tenni a névjegyüket Doskvol alvilágában, vagy elnyeli őket az alvilág örökkön háborgó tengere. Az első kalandjuk során sikeresen tönkretették a hírnevét a Császár egyik kegyeltjének, ki a Birodalmi Hadsereg elismert tábornoka. 

Hogy mi? Már az első játék folyamán? Ez hogy történhetett?

Nos, ennek beszámolója hamarosan érkezik. Addig is, hajrá Szarkák!